1-) Duvar Boyasında Kontrastlar ve Açık Renkler Kullanın

Mekanı ferah gösterecek ipuçları - duvar boyası
Duvar boyası, alanın ferahlığında ana etkenlerden biridir.

Bir alanı daha büyük ve ferah göstermenin ilk kuralı, duvar boyası olarak açık renkleri kullanmaktır. Daha iyi bir yansıtıcı olan açık renkler, alanın daha havadar olmasına yardımcı olur. Bu da alanda kullandığınız ışığın daha üst seviyede etki etmesini sağlar. Koyu tonlar ışığı emmeye meyilli olduğundan alanınız küçükse uzak durmalı ve açık renklere yönelmelisiniz. Peki, hangi renkler daha avantajlı?

Beyaz akla gelen ilk renk olsa da bej, mavi, yeşil gibi yumuşak tonlar her zaman daha ferah bir ortam oluşturmanızı sağlar. Burada alandaki duvar süslemeleri ve pervazlarınızı duvarlardan daha açık bir renge boyamanız, hissiyatı daha güçlendirecektir. Bu ufak oyun sayesinde geriden baktığınızda daha büyük bir alana sahip gibi hissedebilirsiniz.

2-) Aydınlatma Tercihinde Yaratıcı Olun

Mekanı ferah gösterecek ipuçları - aydınlatma
Mekan aydınlatması dekorasyonun önemli bir parçasıdır.

Doğal ışık, bir alanın daha büyük ve ferah görünmesinde ana etkenlerden biridir. Ancak alanın yeterli doğal ışık almadığı durumlarda yapay aydınlatma çözümleri kullanmanız gerekir. Aydınlatma armatürleri ile yaratıcı ve bir o kadar ferah bir alan oluşturmanız mümkün. Aplikler ve tavanda spot lambalar kullanarak duvara doğru ışık yansıtabilirsiniz.

Doğal ışıklandırma için ise daha fazla ışığın içeri girmesi için şeffaf pencere kaplamaları ve daha açık tonlarda ışık geçiren perdeler kullanın. Manzaranız kötü olsa bile pencere yanına bitki ve çiçekler koyarak alanı güzelleştirin. Kalın fon perdeler yeterli ışık almayan mekanlar için doğru seçim değildir. Bu nedenle ince kumaştan açık renkli ve mekan kontrastını ortadan kaldıracak modelleri tercih etmelisiniz.

3-) Organize Olun ve Dağınıklığı Yok Edin

Mekanı ferah gösterecek ipuçları - alan düzeni
Sadelik ve düzen bir alanı olduğundan daha ferah bir hale getirebilir.

Bir alanın dağınık bir dekorasyona sahip olması, alanı olduğundan daha kötü gösterir. Bu nedenle alanı daima düzenli ve organize tutmalısınız. Fazla eşyadan uzaklaşarak düzgün düzenlenmiş, minimalist bir çizgi tercih etmeniz faydalı olacaktır. Özellikle zeminde mümkün olduğunda az parça ve yanılsamadan uzak tonlar kullanmalısınız.

Alan için belirli bir odak noktası belirlemeniz, alanı nasıl organize etmeniz gerektiği hakkında size fikir verecektir. Örneğin; yemek odasında yemek masası, yatak odasında yatağınız, salonda ise oturma grubu ana parçalardır. Bu parçaları yıldızınız yaparak tüm alanı onların yükseleceği şekilde dizayn edin ve sonuçları görün. Ek olarak dekoru minimum da tutun ve aksesuar kullanımını mümkün olduğunca kısıtlayın.

4-) Aynaların Gücünü Kullanın

Mekanı ferah gösterecek ipuçları -  ayna kullanımı
Bir alanı daha ferah ve aydınlık göstermek için ayna kullanımı oldukça faydalıdır.

Ayna kullanımı, bir alanı olduğundan daha geniş ve ferah göstermenin yollarından biridir. Bir odak noktası kullanarak derinlik yanılsaması yaratmak için aynalarını odak noktasına doğru yerleştirmelisiniz. Aynalar, gündüz ve gece bir odayı daha parlak hale getirmek için ışığı yansıttığından size alan illüzyonu oluşturma imkanı tanır. Duvarlarda, masa üstlerinde ya da bir boy aynası ile ışıklandırmanın tam karşısında ayna kullanmak alanı büyük göstermenin akıllıca bir yoludur. Ek olarak penceresiz odalarda da klostrofobik görünümden uzaklaşmak için aynalar oldukça yardımcı olacaktır.

5-) Mobilya Seçimine Dikkat Edin

Mobilya
Yaşam alanlarınızda mobilya seçimine dikkat ederek daha havadar bir ortam oluşturabilirsiniz.

Doğru mobilya seçimi, bir alanı daha büyük ve ferah göstermeniz için oldukça önemlidir. Öncelikle sehpa, çekyat, çekmeceli yatak gibi çok işlevli mobilyaları tercih edin. Bu sayede her bir işlem için ayrı parçalar kullanmanız gerekmez. İhtiyacınız olan alanı yaratmak için katlanır masalar ve iç içe geçen sehpalar kullanabilirsiniz. Uzun ve hacimli mobilyalar yerine kolları ile bacakları açıkta olan mobilyaları tercih etmeniz gerekir. Ek olarak renk seçiminde de açık renklere yönelmeli ve çok desenli parçalardan uzak durmalısınız. Aynalı ve camlı parçalar, yansıma gücü sayesinde alanı daha ferah bir görüntüye kavuşturur. Bu tarz parçaları da tercih edebilirsiniz.